”TBC oli syntyessään ainutlaatuinen ja on sitä edelleen.”
Näin toteaa TBC ry:n syntyajoista tähän päivään asti toiminnassa vaikuttanut Stiina Enqvist. Stiina Enqvist on pirkkalalainen kahden aikuisen pojan äiti, kauppatieteiden maisteri ja HR-johtaja. Enqvist on toiminut Glastonilla laaja-alaisissa HR-tehtävissä vuodesta 2000 lähtien.
2000-luvun alkuun sijoittuu myös Enqvistin ja TBC:n yhteinen taipale. TBC:n toiminta käynnistyi vuonna 2002 Tampereen kauppakamarin alaisuudessa toimivana ESR-rahoitteisena kehityshankkeena, jonka tarkoitus oli lisätä yritysten välistä yhteistyötä Pirkanmaalla. Vuonna 2005 yhteistyötoiminnan jatkuvuuden takaamiseksi perustettiin TBC ry. Glaston (silloinen Tamglass) oli yksi yhdistyksen perustajajäsenistä.
”Toiminnan alussa jäsenyritysten HR-ihmiset olivat avainasemassa toiminnan suunnittelussa ja ohjaamisessa. Olin heti alussa mukana useissa erilaisissa koulutusten suunnittelu- ja ohjausryhmissä”, Enqvist muistelee.
Yli viisitoista vuotta myöhemmin Enqvist vaikuttaa yhä TBC:n toimintaan yhdistyksen hallituksen jäsenenä. ”Hallituksen jäsenenä olen aktiivisesti mukana kehittämässä TBC:n toimintaa: muun muassa TBC Talent -ohjelma on lähtenyt minun aloitteestani liikkeelle”, Engvist kertoo. TBC Talent -ohjelma käynnistyi tänä keväänä jo viidennettä kertaa. Hallitusroolin lisäksi Enqvist jakaa tietoutta TBC:n toiminnasta Glastonin henkilöstölle yrityksen TBC-yhteyshenkilönä.
Vuosien varrella Enqvistin matkaan on tarttunut ikimuistoisia hetkiä. Erityisesti TBC:n kaikkien aikojen ensimmäisen mentorointiohjelman käynnistämistä Enqvist muistelee lämmöllä. Enqvist vei läpi TBC:n ensimmäisen mentorointiohjelman, jonka ideana oli löytää tukea tarvitseville työntekijöille kokeneita sparraajia toisista TBC-jäsenyrityksistä.
”Teimme parien mätsäystä HR-porukalla Laukontorilla kahvista ja auringosta nauttien. Mätsäys onnistui hyvin ja kuulimme myöhemmin hienoja onnistumistarinoita ohjelmaan osallistuneilta. Mentorointiohjelmalla on ollut vaikutusta ainakin yhden henkilön yrittäjäksi ryhtymiselle ja yhden jäsenyrityksen ulkomaan toimintojen käynnistämiseen. Muistan miettineeni Varalan urheiluopistolla ohjelman 1. välitapaamisessa sitä, miten upeaa on, kun isojen yritysten kiireiset toimitusjohtajatkin saapuivat paikalle jakamaan kokemuksiaan.”
Mentorointiohjelmasta on sittemmin kehittynyt TBC Sparripari -ohjelma.
”Toisilta oppiminen ja verkottuminen ovat olleet TBC:n kantavia voimia koko toiminnan ajan”, Enqvist kuvailee. Vaikka yhdistyksen ydinajatus on säilynyt samana alkuajoista asti, Enqvist näkee TBC:n toiminnan kehittyneen aina ajan hengessä.
”Alussa keskityimme koulutuksissa paljon esimieskoulutuksiin ja pitkät koulutukset olivat tyypillisiä. Tällä hetkellä ajan henki on se, että pitää saada nopeasti täsmäkoulutuksia tämän hetken tarpeisiin.”
Myös verkostoituminen ja hyvien käytäntöjen jakaminen TBC-jäsenien kesken on kehittynyt ja löytänyt uudenlaisia muotoja.
”Toisilta oppimista ja osaamisen jakamista tapahtuu tänä päivänä lukuisissa verkostoissa ja verkostotoiminta onkin se alue, joka on viime aikoina kehittynyt hurjasti. Toiminta on kehittynyt myös niin, että jäsenyritysten ihmiset ovat aktiivisesti tehneet erilaisia aloitteita TBC:n tarjontaan liittyen ja TBC:ssä on tartuttu nopeasti hyviin ideoihin, joita on sitten jatkokehitelty yhdessä.”
Enqvist uskoo, että jo 15 vuotta kantanut ajatus yhdessä tekemisestä ja toisilta oppimisesta kantaa myös tulevaisuudessa.
”Toista vastaavaa toimijaa ei taida edelleenkään Suomessa olla. Ollaan siitä ylpeitä. Jäsenkunta on monimuotoistunut ja se on hienoa. Tällä porukalla on hyvä luotsata TBC:n toimintaa seuraavatkin 15 vuotta eteen- ja ylöspäin!”
16.4.2020
Kuva 1. Vapaa-ajallaan Enqvist on intohimoinen liikunnan harrastaja. Enqvist on aikoinaan kouluttautunut myös personal traineriksi ja tekee alan töitä satunnaisesti sekä harrastusmielessä.
Kuva 2. TBC:n ensimmäinen mentorointitiimi kokoustaa kesäisellä Laukontorilla. Kuvassa Enqvist (3. vasemmalta) ja hänen nuorempi poikansa (2. vasemmalta). Kuva Glastuja-lehdestä vuodelta 2003.