Miltä TBC näytti noin 15 vuotta sitten?

TBC:n ensimmäisen, vuosina 2005-2009 työskennelleen Toiminnanjohtajan Riikka Rahikaisen muistot TBC-ajoilta ovat lämpimät. 

“Vaikka vettä on ehtinyt virrata Tammerkoskessa, niin työ TBC:llä ja sen aikana muodostuneet verkostot, ihmiset ja yritykset ovat seuranneet tähän päivään saakka”, Rahikainen iloitsee.  

Tällä hetkellä hän toimii alumiiniprofiileja valmistavan Purson Henkilöstöjohtajana. Tässäkin TBC:n luomien verkostojen vaikutus näkyy, sillä Purso on ollut yksi ensimmäisistä TBC-jäsenyrityksistä. 

TBC syntyi EU-rahoitteisena Tampereen Kauppakamarin projektina. Projektin päätyttyä siinä toimineet yritykset totesivat, että toimintaa haluttiin jatkaa, jolloin muodostettiin oma yhdistys. 

“TBC:stä teki poikkeuksellisen se, että se jatkoi elämäänsä rahoituksen päättymisen jälkeen”, Rahikainen sanoo.  

Noin 15 vuotta sitten TBC:n toiminnassa keskityttiin sen pohtimiseen, mihin tarpeeseen TBC vastasi. Yritysten oli siihen aikaan hankalaa saada oppilaitoksilta heidän tarpeisiinsa räätälöityjä koulutuskokonaisuuksia. “Yritysryhmän muodostamisella saatiin luotua painetta tarpeiden kuuntelemiseen”, Rahikainen toteaa. Tämän lisäksi haluttiin edistää toisilta oppimista ja tavoitteena oli, että TBC kehittää toisilta oppimisen malleja ja -menetelmiä. 

“Toiminta, jossa lähes kilpailijat jakoivat luottamuksellisiakin asioita keskenään, oli täysin uutta yrityskentässä”, Rahikainen huomauttaa.

Rahikaisen mukaan TBC:ssä toimimiseen liittyy paljon tunnemuistia. “Parasta oli tietenkin innostava ja innostunut porukka”, hän muistelee.

Rahikainen on seurannut TBC:n toimintaa ja on iloinen, että sen ydin on säilynyt. Teemat ja toimintatavat hakevat luonnollisesti uusia uomia pysyäkseen ajassa mukana.  

Millaiset terveiset TBC:n ensimmäinen toiminnanjohtaja haluaa lähettää jo noin 15-vuotiaalle TBC-yhteisölle? “TBC:llä on monta hyvää syytä juhlia. Vaikka benchmarkkaaminen tuntuu tässä ajassa jopa itsestäänselvyydeltä, on hyvä muistaa, että se ei ole niin yksinkertaista. TBC-yhteisössä lupa toisilta oppimiseen on saatu jo siinä vaiheessa, kun yhteisöön liittyy”, Rahikainen muistuttaa.  

“TBC on oman ammattitaidon ja yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen äärimmäisen hyvä kanava”, Rahikainen summaa