Viime viikon torstaina pidimme TBC Kutsuvierasverkoston, johon toivotimme tervetulleeksi jäsenistöämme sekä TBC:stä kiinnostuneiden yritysten edustajia. Aiheeksi valikoitui ajan henkeen osuvasti yksilön ja yritysten kyky toimia nykypäivän yhä kiihtyvämmässä maailmassa. Kantavana kysymyksenä oli: minkälaista työelämää rakennamme?
Aalto yliopiston Työelämäprofessori Lauri Järvilehto maalasi tilaisuudessa taustaa sille, miksi muutosten tahti on kiihtynyt ja miksi muutosten ennakointi on lähes mahdotonta. Hän nosti puheenvuorossaan sitä, että on tärkeää asettautua näköharhan ulkopuolelle, eli haastaa yleisiä olettamuksia ja toimintatapoja. Ei tulisi pyrkiä vain ennakointiin, vaan siihen, että on joustavuutta toimia tilanteessa kuin tilanteessa.
”Arjen painopisteisiin olisi rakenteiden tasolla hyvä sisällyttää aikaa ”puuhastelulle” eli mielenkiintoisten asioiden tutkimiselle, joiden seurauksena yrityksellä voi olla aihioita, joita hyödyntää uuden yllättävän muutoksen sattuessa.
Laurin mukaan muutoskyvykkyys rakentuu resilienssistä, eli joustavuudesta ja psykologisesta turvallisuudesta sekä yrittäjämäisestä asenteesta suhteessa ongelmiin. Sen sijaan, että haasteita siirrettäisiin syrjään, suhtauduttaisiin niihin uteliaasti. Yrityskulttuuri, joka sallii tällaisen toimintatavan ja pyrkii käsittelemään virheitä läpinäkyvästi ja niistä oppien, on hyvä mukauttamaan toimintaansa. Arjen painopisteisiin olisi rakenteiden tasolla hyvä sisällyttää aikaa ”puuhastelulle” eli mielenkiintoisten asioiden tutkimiselle, joiden seurauksena yrityksellä voi olla aihioita, joita hyödyntää uuden yllättävän muutoksen sattuessa.
”Ilman kunnon rakenteita ja johtamisen suuntaviivojen ennakoitavuutta ihmiset väsyvät helposti.
Unfair Lean Marketingin toimitusjohtaja Johanna Raiskio korosti puheenvuorossaan sitä, että ilman kunnon rakenteita ja johtamisen suuntaviivojen ennakoitavuutta ihmiset väsyvät helposti. Hän kertoi heidän yritykseensä rakennetusta mallista, jonka avulla keskeytyksetön työaika on saatu maksimoitua ja ihmisille on jäänyt aikaa itsensä ja sitä kautta yrityksen kehittämiselle. Kaikkien työntekijöiden kalenterissa on yksi päivä viikossa, joka on pyhitetty kehittämiselle, oppimiselle ja palautumiselle. Unfairilla uskotaan, että kun ihminen onnistuu työssään, hän voi hyvin.
Puheenvuorojen jälkeen keskustelimme siitä, minkälaisin toimenpitein rakennamme yksilön ja yrityksen kannalta kestävää ja tuloksellista työelämää ja minkälaisia kokeiluja tähän liittyen voisi ottaa käyttöön.
Kiitämme suuresti tilaisuuden puhujia oivaltavista nostoista ja ajatusten herättämisestä, sekä osallistujia aktiivisesta keskustelusta!