Tunteet työpaikalla – poimintoja TBC Talk tilaisuudesta

 

Tunteet ja niiden värikäs maailma. Miten ne näkyvät työpaikoilla ja minkälaisia tunnetaitoja sinun olisi hyvä ottaa haltuusi?

Tällä viikolla pidettiin ensimmäinen TBC Talk tilaisuus ja aiheenamme oli ”Tunnetaitoja työpaikalla”. TBC Talk tilaisuudet kuuluvat TBC Koulutuksiin ja ne on tarkoitettu lyhyiksi inspiraatiota antaviksi webinaareiksi. Teemat on poimittu ajankohtaisista ja TBC-jäsenistöä puhututtavista aiheista.

Tunteet kuuluvat työpaikalle ja taitoja niiden käsittelyssä on mahdollista opetella. Kuulimme tästä aiheesta Hexumin Heikki Kankaanpäältä.

Heikki kertoi, että tunteilla on monia eri tehtäviä ihmisten elämässä: aistien kautta tapahtuvien signaalien tulkinta, kehon (energia)tilan säätely, päätöksenteko, suorituskyky ja ongelmanratkaisu sekä ihmissuhteet. Aihe koskettaa ihan jokaista meistä.

Tunteet ovat hyvin fyysinen kokemus ja ne tuntuvat ihmisillä kehossa hyvin samoilla tavoilla. Esimerkiksi ilo tuntuu tutkitusti vahvana koko kehossa, sormenpäistä varpaisiin saakka. Myös neutraalia tunnetilaa tarvitaan, sillä tasainen tunnetila on palauttava.

Tunnetilat ovat herkkiä tarttumaan ja parhaimmillaan työpaikalla oleva hyvä tunneilmasto vahvistaa ihmisten luovuutta ja tuottavuutta sekä vauhdittaa muutoksia.

Tilaisuudessa esitettiin kysymys siitä, minkälainen yhteys tunnetaidoilla ja tunneilmastolla on psykologisen turvallisuuden kanssa. Heikin sanoin nämä kaksi asiaa ovat naimisissa keskenään. Ehkä oletkin huomannut, että paikassa jossa saat näyttää ja sanoittaa tunnetilaasi on turvallista olla oma itsensä?

Konkreettisena tunnetaitona opimme hyväntahtoisen huomion antamisesta työpaikalla. Jos huomaat, että kollegasi on jostain asiasta innoissaan, voit vahvistaa hänen positiivisia tunteitaan antamalla hyväntahtoisia kommentteja kuten ”onpa mahtava kuulla” tai ”tuohan kuullostaa kiinnostavalta, kerro lisää”. Sama hyväntahtoisen huomion antaminen heikentää negatiivisia tunteita. Jos huomaat, että kollegasi on kireä ja ärtynyt, voit sanoa esimerkiksi ”minuakin ärsyttäisi tuossa tilanteessa” tai ”höh, onpa ikävä kuulla”. Nämä ovat simppelin kuuloisia asioita, mutta unohtuvat helposti kiireessä!

Tunteita tulisi olla työpaikalla ihan yhtä lailla kuin muussakin elämässä. TunneTAITO on sitä, että osaa sanoittaa omia tunnetilojaan ja tehdä muille näkyväksi syyt esimerkiksi yhtäkkisen ärsyyntymisen tai lyhytsanaisuuden taustalla. Tunnetilan purkaminen vapauttaa aivokapasiteettia siirtyä eteenpäin ja keskittyä uusiin asioihin.

Annetaan värikkäidenkin tunteiden näkyä työpaikoilla!